Gezond afvallen met hulp van een gewichtsconsulent of diëtist

Wil jij graag afvallen, maar heb je al verschillende diëten geprobeerd? Het Paleodieet, Atkins, Weight Watchers… Niks lijkt te werken. Of alleen maar voor even: het jojo-effect. Als je er zelf niet uitkomt, kun je ervoor kiezen om een specialist in te schakelen: een gewichtsconsulent of een diëtist. Welk van de twee voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw situatie. Wij leggen je uit wat het verschil is en hoe het zit met de vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Waarom een specialist inschakelen?

Een gewichtsconsulent en diëtist zijn beiden gespecialiseerd in voeding en voedingspatronen. Zij kunnen jouw voedingspatroon en eetgewoonten onder de loep nemen en advies op maat geven. Samen kunnen jullie een menu opstellen dat goed past bij jouw gezondheid en persoonlijke situatie. Je wordt geholpen met het doorbreken van eetpatronen en het volhouden van een passend dieet.

Gewichtsconsulent of diëtist

Maar wat is dan precies het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist? Een diëtist is opgeleid om alle aandoeningen en ziektes te behandelen die met voeding te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes, hoge bloeddruk, maag- en darmziektes, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten of ernstig over- en ondergewicht. Zij richten zich op mensen die dieetadvies nodig hebben om een medische reden.

Is jouw BMI hoger dan 30? Dan heb je obesitas en word je behandeld door een diëtist. Er is dan namelijk medische noodzaak. Is je BMI tussen de 25 en 30, dan heb je licht overgewicht. In dat geval kan een gewichtsconsulent jou helpen met afvallen.

Vergoeding gewichtsconsulent

Begeleiding van een gewichtsconsulent wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Hoeveel uur voedingsadvies je daarmee vergoed krijgt, hangt af van de aanvullende verzekering die je kiest. De inhoud, dekking en premie van aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars namelijk zelf bepalen. Het is dus verstandig om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Vergoeding diëtist

Het kan zijn dat jij dieetadvies nodig hebt om een medische reden. In dat geval krijg je vanuit de basisverzekering drie uur dieetadvies vergoed. Je hebt hiervoor een doorverwijzing van de huisarts nodig. Heb je een naturaverzekering? Let er dan wel op dat je naar een diëtist gaat die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Anders kan het zijn de je de kosten toch zelf moet betalen. Als je een restitutieverzekering hebt, kun je bij alle zorgverleners terecht.

Als je aan het eind van het jaar weet dat je het volgende zorgjaar niet genoeg hebt aan de drie uur dieetadvies die vergoed wordt vanuit de basisverzekering, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Ook hier geldt: hoeveel uur er vergoed wordt, verschilt per verzekering.