Waarom het vermijden van bewerkt voedsel je kan helpen afvallen

Onze voorouders leefden in de natuur. Ook aten zij enkel natuurlijke voedingsmiddelen. Inmiddels is dat wel anders, wij eten voornamelijk bewerkt voedsel en dat heeft zo zijn gevolgen voor onze maatschappij. Veel mensen zijn te zwaar, hebben last van diabetes of andere gezondheidsproblemen.

Het onderscheid tussen bewerkt voedsel en “echt voedsel” is er één dat we moeten leren maken, zeker wanneer je wilt afvallen. Het is echter niet altijd makkelijk.

De term “bewerkt voedsel” roept vaak heel wat verwarring op, voor veel mensen blijft het een vaag begrip. Laten we het daarom even wat duidelijker maken. De meeste voedingsmiddelen, ook natuurlijke en gezonde producten, worden op de één of andere manier “bewerkt”: zo worden appels van bomen geplukt en moet graan gemalen worden voor je er brood van kan maken, maar dat zijn niet de soorten “bewerking” waar het over gaat als gesproken wordt over bewerkt voedsel. Wanneer we hierover praten, dan bedoelen we voedsel dat op een chemische manier is behandeld, vaak als onderdeel van een industrieel proces. Voedsel dat op een chemische manier bewerkt is en grotendeels bestaat uit geraffineerde en artificiële bestanddelen, kan je nauwelijks echt voedsel nemen, en dat is een probleem voor onze gezondheid.

Als je door hebt waarom bewerkt voedsel ongezet is, weet je ook meteen waarom je het beter kunt vermijden als je bezig met afslanken.

  1. Bewerkt voedsel zit boordevol suiker

Vaak wordt in het chemische bereidingsproces van bewerkt voedsel een hele hoop suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren. Dat suiker, en dan zeker de fructosestroop die ze massaal in de voedsel industrie gebruiken, slechte gevolgen heeft voor je gezondheid, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Bovendien is suiker een echte dikmaker, meer nog dan vetten, en daarom doe je er goed aan zoveel mogelijk suikers te vermijden. Een eerste stap die je moet nemen als je gezond af wilt vallen is het starten van een koolhydraatarm dieet waarbij je alle koolhydraten uit bewerkte voeding uit je eetpatroon verwijderd.

  1. Bewerkt voedsel bevat veel artificiële ingrediënten

Misschien heb je al eens een kijkje genomen op het etiket van een bewerkt voedsel product. De kans is groot dat je uit de ingrediëntenlijst van het product niet veel wijzer bent geworden: vaak lijkt het alsof het product helemaal niet van voedsel is gemaakt, maar van een ellenlange lijst E-nummers en andere onuitspreekbare chemische stoffen. Dat dit geen goed teken is en dat je waarschijnlijk geen natuurlijk product in je handen hebt, heb je dan waarschijnlijk al door. Bewerkt voedsel bevat onder andere conserveringsmiddelen als kleurstoffen, smaakstoffen en textuurstoffen. Veel van die stoffen hebben een bewezen negatieve impact op je gezondheid en kun je maar beter vermijden wanneer je wilt afvallen.

  1. Bewerkt voedsel is verslavend en zorgt ervoor dat je meer

Dit is een enorm belangrijk punt dat je zeker in je achterhoofd dient te houden wanneer je wilt afvallen. De stoffen in bewerkt voedsel dienen namelijk niet alleen om textuur, kleur en smaak aan het voedsel te geven, ze zijn eveneens verslavend. Steeds meer experts zijn het eens over de verslavende eigenschappen van suiker, en zoals we daarnet al zeiden, is bewerkt voedsel erg rijk aan suikers. Bewerkt voedsel doet je met andere woorden verlangen naar nog meer (bewerkt) voedsel, en dat kan je uiteraard echt niet hebben wanneer je wilt afvallen.

Wil jij buikvet verbranden? Klik dan hier!