Afvallen zonder dieet

Het is mogelijk om af te vallen zonder dieet. Afvallen zonder dieet betekend echter wel dat je je leefstijl zal moeten aanpassen. De overtollige kilo’s zijn er tenslotte niet zomaar bijgekomen.

Dat we met het verstrijken van de jaren steeds wat zwaarder worden komt omdat we gemiddelde gezien een positieve energiebalans hebben. We eten gemiddeld gezien net even wat meer calorieën dan het lichaam nodig heeft. Het calorieoverschot slaat het lichaam op in de vorm van lichaamsvet waardoor we steeds een beetje zwaarder worden.

Willen we afvallen zonder dieet dan zullen we eerst moeten beginnen met een negatieve energiebalans. Dit kunnen we doen door wat minder te gaan eten zodat we minder calorieën binnen krijgen. Of door meer te gaan bewegen zodat we meer calorieën gaan verbranden. Door minder eten te combineren met meer bewegen kan je een grotere negatieve energiebalans creëren waardoor het afvallen sneller zal gaan.

Nadat we het streefgewicht hebben bereikt zullen we moeten zorgen voor een neutrale energiebalans. Zodat het lichaam precies genoeg energie krijgt en er geen overtollige calorieën in de vorm van vet opgeslagen zal worden.

De wens om af te vallen zonder dieet komt voort uit de wens om gewicht te kunnen verliezen zonder een hongergevoel te moeten hebben. Zoals bij sommige diëten het geval kan zijn. Door te kiezen voor de juiste voeding is het mogelijk om minder calorieën te gaan eten zonder een hongergevoel te hebben. Hoe je dat doet zullen we in dit artikel uiteenzetten.

Minder koolhydraten

Een leefstijl waarmee je gewicht kunt verliezen is een leefstijl welke koolhydraatarm is. Bij een koolhydraatarme leefstijl ga je minder koolhydraten eten. Je eet ze nog wel, alleen in kleinere hoeveelheden. Koolhydraten zijn er vaak de boosdoener van dat we te maken krijgen met overgewicht.

Koolhydraten zijn de favoriete brandstof van ons lichaam. Pas als er onvoldoende energie uit koolhydraten verkregen worden gaat het lichaam vetten verbranden. En andersom, als het lichaam in zijn energiebehoefte kan voorzien door koolhydraten te verbranden dan zal het de vetten gaan opslaan. Dat je van vet eten aan kan aankomen komt eigenlijk door het overschot aan koolhydraten en niet zozeer door het vet zelf.

Je zou zelfs kunnen afvallen op een dieet wat bestaat uit vetrijk voedsel zolang je maar niet meer calorieën eet dan wat je lichaam nodig heeft.

Als het lichaam koolhydraten verteerd dan worden deze afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten (glucose). Deze glucose wordt opgenomen door het bloed en de bloedsuikerspiegel zal stijgen. Om het glucose in de cellen te kunnen opnemen maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Onder invloed van insuline slaat het lichaam vet op. De aanwezigheid van (grote) hoeveelheden insuline in het bloed is voor het lichaam een teken dat er genoeg energie is zodat het vet opslaat.

Willen we afvallen zonder een dieet dan zullen we ervoor moeten zorgen dat het lichaam geen grote hoeveelheden insuline meer aanmaakt. Hierdoor wordt de verbranding van vetten gestimuleerd.

De keuze van het type koolhydraten welke we eten is hierin belangrijk. Je hebt koolhydraten welke snel worden omgezet in glucose en koolhydraten waarbij dit langzaam gaat. De snelle koolhydraten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel en voor de aanmaak van grote hoeveelheden insuline.

Om af te vallen zonder dieet zullen we de leefstijl moeten aanpassen in een leefstijl waarbij minder koolhydraten worden gegeten, en als er koolhydraten worden gegeten dan zullen dit langzame koolhydraten moeten zijn.

Praktisch gezien komt dit neer op het vervangen van snelle koolhydraatbronnen voor langzame koolhydraatbronnen. Bronnen van snelle koolhydraten zijn: suiker, alles waar suiker in is verwerkt, wit en bruin brood, pasta, witte rijst, gebakken aardappelen, gefrituurde aardappelen, koek, gebak, toetjes (met toegevoegd suiker).

De snelle koolhydraten kunnen vervangen worden voor bronnen van langzame koolhydraten: volkoren brood, volkoren pasta, zilvervlies rijst, zoete aardappel, havermout en quinoa.

Ons traditionele eten bestaat uit brood bij het ontbijt en de lunch. Brood is een belangrijke bron van koolhydraten. Door het brood bij het ontbijt of de lunch (of beide) te vervangen voor minder koolhydraatrijk voedsel maken we een belangrijke stap om de koolhydraat consumptie te verminderen. Als ontbijt zou je een schaaltje yoghurt kunnen eten met wat nootjes of wat stukjes fruit erin. De lunch kan bijvoorbeeld vervangen worden voor een boerenomelet of een salade met daarin wat gekookt ei, nootjes of geraspte kaas.

Het beste vervang je koolhydraatrijk voedsel door eiwitrijk voedsel en extra groenten. Eiwitten hebben vrijwel geen invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgen ervoor dat we na de maaltijd toch een voldaan gevoel hebben. Door meer groenten te gaan eten zorgen we tevens voor een voldaan gevoel na de maaltijd. Groenten bevatten maar zeer weinig calorieën maar zorgen er wel voor dat de maag weer vol zit. Tevens zijn groenten een goede bron van vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Meer bewegen

Een andere leefstijl verandering welke je kunt doorvoeren is meer gaan bewegen. Door meer te gaan bewegen verbrand je lichaam meer calorieën waardoor er minder snel een calorie overschot zal zijn. Je kunt meer gaan bewegen door een uithoudingssport te gaan doen. Hiermee verbrand je veel calorieën.

Maar ook door het doen van een krachtsport kan je gewicht verliezen. Je lid worden van een fitnessclub maar je kunt ook thuis buikspieroefeningen, opdrukken en kniebuigingen doen.
Tijdens het beoefenen van een krachtsport verbrand weliswaar minder calorieën als tijdens het beoefenen van een uithoudingsport maar toch kan je hier op de langere termijn goede resultaten mee behalen. Doordat de spieren sterker worden zal namelijk het rust metabolisme hoger worden waardoor je dagelijks meer calorieën gaat verbranden. Ook op de dagen dat je even niet actief bent.

Meer ontspanning

Als we last van stress hebben dan zal het lichaam het stress response hormoon cortisol aanmaken. Onder invloed van cortisol gaan we overeten omdat het signaal dat we vol zitten te laat doorkomt. Onder invloed van cortisol zal het lichaam ook vet willen vasthouden en wordt het moeilijk om vet te verbranden. Heb je last van stress hebt dan kan verminderen van stress dan ook wonderen doen voor een gezond gewicht.

Zorg tevens voor voldoende nachtrust. Voor een goede verbranding van lichaamsvet is het belangrijk dat de hormoonhuishouding gezond is. Voor een gezonde hormoonhuishouding slaap je minimaal 7 uur per nacht en het liefst 8 uur.