Bmi berekenen | zelf bmi uitrekenen

Informatie en tips over bmi berekenen. Om te bepalen of je een gezond gewicht hebt of over gewicht hebt kun je je bmi berekenen. bmi staat voor body mass index. Bmi berekenen is een index voor het gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. De uitslag van een bmi berekening vertelt je iets over de risico dat je gewicht heeft op je gezondheid.

Opmerking bij bmi berekenen

Bij het berekenen van je bmi wordt er alleen gekeken naar de cijfers en niet naar je uiterlijk. Zo is bmi berekenen voor een bodybuilder niet interessant, omdat hij of zij veel spiermassa heeft en relatief een laag vetpercentage en spiermassa weegt zwaarder als vet. Bmi berekenen is dus van toepassing voor de meeste personen, maar dus niet voor iedereen. Ook is er een verschil met sommige bevolkingsgroepen, omdat zij een andere lichaamsbouw hebben dan bijvoorbeeld Amerikanen en Europeanen.

Gewicht
Lengte (in Centimeters)
 
 • ligt de uitkomst van de bmi berekening tussen de 18,5 en 25 dan heb je een normaal gezond gewicht
 • ligt de uitkomst van de bmi berekening boven de 25 dan heb je overgewicht
 • ligt de uitkomst van de bmi berekening boven de 30 dan heb je extreme overgewicht ook wel obesitas genoemd
 • ligt de uitkomst van de bmi berekening onder de 18,5 dan heb je ondergewicht

Het berekenen van je bmi geeft je vet precentage niet aan maar een relatie met de hoeveelheid lichaamsvet. Om je vetpercentage te berekenen wordt er gebruik gemaakt van huidplooi metingen en dat is niet te vergelijken met bmi berekenen.

Meer informatie over bmi berekenen voor kinderen

Bmi kinderen berekenen

Hoe bmi berekenen?

Quetelet index ook wel QI genoemd is het zelfde als body mass index (bmi). Dus een bmi berekening is het zelfde als een quetelet index berekening. Om je bmi of QI te berekenen wordt gebruik gemaakt van de volgende formule:

Lichaams gewicht gedeelt door de lichaamslengte in het kwadraat.

Dus ook om je QI ui te rekenen kun je gebruik maken van de bmi berekening en formule hierboven aan de pagina.

Geschiedenis en bmi berekening

BMI berekening ook wel quetelet index is genoemd naar de Belg Adolphe Quetelet. Hij was sterrenkundige en wiskundige, maar erg geintresseerd in statistiek in de sociale wetenschap. Hij ontwikkelde onder andere de QI formule. Deze formule werd later (1972) door Ancel Keys omgezet tot de bmi, de body mass index. Ancel Keys was een voedingswetenschapper en voedingsonderzoeker. Hij heeft ook de mediterrane dieet op de kaart gezet. Tegenwoordig wordt de bmi in de westerse wereld als maatstaaf gebruikt en kun je door je bmi te berekenen inschatten of je wel of geen onder- of overgewicht hebt. Het uitrekenen van je bmi geeft de relatie aan tussen je gezondheid en je gewicht.

Meer informatie over bmi berekenen, gezond eten en bewegen:

Tips gezond eten

 

19 Reacties op “Bmi berekenen | zelf bmi uitrekenen

 1. Marieke

  Net een bmi berekening gedaan, net onder 25! Dat is dus goed. Maar wel in de gaten houden dat mijn bmi niet boven de 25 komt.

 2. bmi berekenen

  bmi berekenen is een wiskundig formule om je "gezondheid" te bepalen. Wel bijzonder dat dit zo kan

 3. BMI uitrekenen

  Ik heb net de BMI berekening gedaan. 24,1. Perfect dus. Lekker zo door gaan.

 4. Esmee

  Ben blij, heb een BMI van 19.2.. Zo houden dus 🙂

 5. Hennie

  Bmi 16.4  Is dat goed?

  1. druppie

   Beste Henny,
   Of je een ondergewicht hebt ligt er maar net aan hoe oud/ jong je bent. Personen onder de 18 hebben een andere berekening nodig dan personen boven de 18 jaar. Als je boven de 18 jaar bent heb je inderdaad te maken met een ondergewicht.
   Enkele tips:
   – Eet bijv. volle kwark (met jam ofzo) of andere volle prodructen.
   – Eet meer boterhammen
   – Ga desnoods naar een voedingsspecalist

   Succes ermee.
   Met vriendelijke groet,
   Druppie

 6. meisje

  Ik heb een ondergewicht ik heb namelijk 16.1

 7. eline

  ben ik dik bij 172 cm en 67,5 kg?

  1. druppie

   Beste Eline,
   Ik weet niet wat je leeftijd is maar volgens de BMI van volwassenen heb je een BMI rond de 23.
   Je hebt geen overgewicht en hoef je dus echt geen zorgen te maken over je gewicht.

   Met vriendelijke groet,
   Druppie

 8. laszlo

  ben ik te dun ik ben twaalf jaar en ben 150cm en ben 34kg  en mijn bmi is 15,01

  1. druppie

   Hallo,
   Ik reageer even op je berichtje. Je bent aan de lichtte kant maar echt niet veel te dun. Je bent twaalf jaar en dus kan er nog een hoop veranderen. Als ik jou was zou ik me daar nog niet zo druk over maken. Eet gezond en ga het niet compenseren met veel te snoepen. Een paar boterhammen extra kan ook al wonderen doen en dat is stukken beter.

   Met vriendelijke groet,
   Druppie

 9. Smiley

  Mijn bmi is volgens de berekening 26. Dat wordt dus een paar kilo afvallen

 10. druppie

  BMI van 19.8
  Tevreden

 11. Marieke

  BMI van 17.4

 12. wilma

  76.2 kilo, bij 165 lengte.
  Ben inmiddels 10 kilo afgevallen. BMI nu van 31.6 naar 28.
  Nog even goed doorzetten. Kilo of 5 moet zeker lukken om er
  nog af te krijgen.

 13. Kim

  Ik heb op verschillende sites mijn BMI bekeken maar tekens staat er een ander minimum en maximum aan welk max. En min. Moeten we ons aan houden?

 14. Kaatje

  Bij een bmi berekenen heb je bij een uitkomst tussen de 18,5 en 25 een normaal gewicht. Wel bijzonder trouwens dat er op verschillende sites er ook verschillende waardes staan bij het uitrekenen van je bmi. De waardes die hier staan zijn dus goed. Deze bmi waardes worden namelijk ook weer gegeven bij voedingscentrum.nl, wikipedia.nl en de hartstichting. En die lijken mij zeer betrouwbaar wat betreft het berekenen / uitrekenen van je bmi.

 15. Gert

  Ik vind dat de berekening erg kortzichtig omdat alleen gewicht en lengte volgens mij niet genoeg is ik ben namelijk 183 lang heb een gewicht van 88 kilo maar ik doe aan krachttraining en nu?

  1. admin Post author

   Dat klopt. Dit wordt echter ook wel beschreven in het artikel. Een alternatief is om je vet percentage te laten meten (alleen dat kun je niet zelf doen). Een ander alternatief is een ABSI berekening. Deze berekening is wel lastiger dan het berekenen bmi. De ABSI berekening richt zich meer op het lichaamsvorm inplaats van alleen lengte en gewicht zoals dat bij bmi berekenen is.

Reacties gesloten