Maagballon

Een maagballon is alleen zinvol in combinatie met een vermageringsprogramma met een energiebeperkt dieet, bewegen en gedragsverandering. Het bewust bezig zijn met eten en bewegen is hierbij dus ook belangrijk om een blijvend reslutaat te krijgen als u gebruik gaat maken van een maagballon. Bij de plaatsing van een maagballon is geen operatie nodig. Je kun door middel van een maagballon ongeveer 20 % van je gewicht verliezen.

Hoe werkt een maagballon?

natuurlijke maagballon

Een maagballon is een siliconenbal die poliklinisch wordt ingebracht. De ingreep maagballon operatie duurt circa een kwartier. Het inbrengen van de maagballon gebeurt met een lichte narcose. De maagballon wordt via de mond en de slokdarm in de maag geplaatst. In de maag wordt de maagballon gevuld met zoutwater. De maagballon drijft als ware in de maag.. Hierdoor krijgen je een vol gevoel en dit moet de eetlust tegen gaan. Bovendien blijft het eten langer in de maag zitten omdat de doorgang van voedsel naar de dunne darm vertraagd wordt. Bij mensen ouder dan 55 jaar wordt geen maagballon geplaatst.

Een behandeling met de maagballon is echter alleen effectief in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging. De gemiddelde gewichtsafname doormiddel van een maagballon is ongeveer vier kilo per week, voor iemand die zich goed aan het dieet houdt. De eerste dagen na plaatsing van de maagballon kun je misselijk worden.

Verwijderen van een maagballon

De maagballon wordt doorgaans na 6 maanden weer verwijdert. Dit om de kans op lekkage tegen te gaan, want bijvoorbeeld maagzuur zou de maagballon kunnen aantasten. Ook het verwijderen van een maagballon gebeurt onder lichte narcose. Het verwijderen van een maagballon gaat dan ook op ongeveer dezelfde manier als plaatsen van een maagballon.

Vergoeding maagballon

Slechts bij uitzondering wordt een maagballon vergoed op medische indicatie via een specialist. De kosten van een maagballon operatie is ongeveer 3500 euro. Wij raen u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekering en huisarts voor meer informatie over de kosten, vergoeding en het plaatsen van een maagballon.