Kinderen en gezonde voeding

Je lichaam heeft energie nodig om te leven. Deze energie gebruik je om adem te halen, op temperatuur te blijven, voor de bloedsomloop en om te bewegen. De energie haal je uit je eten. Energie in ons eten wordt aangegeven met calorieën.

Er zijn 3 belangrijke voedingsstoffen in ons eten die energie leveren namelijk vetten, koolhydraten en eiwitten.

Klik hier voor een overzicht hoeveel calorieën je per dag mag hebben en hoeveel calorieën met een bepaalde sport verbruikt.

Hoe word je dik en hoe moet je afvallen?

kinderen en gezonde voeding voedingspatroon kinderen

Eigenlijk is het simpel. Neem je meer energie op dan je nodig hebt, dan wordt deze energie opgeslagen in het lichaam als vet. Je krijgt meer vet reserve en dus overgewicht en zul je moeten afvallen. Verbruik je meer energie dan je nodig hebt, bijvoorbeeld door veel te bewegen of te sporten, dan gebruikt je lichaam het opgeslagen vet als energie. Als dat gebeurt ben je aan het afvallen, omdat je vet aan het verliezen bent die nodig is voor je energie verbruik.

Wat zijn nou precies vetten, koolhydraten en eiwitten?

Vetten 

Waar voor?: Vet is nodig als energiebron en voor essentiële vetzuren en vitamine E. In sommige vetten zitten ook vitamine A en D. Vitamine A is goed voor je ogen. Vitamine D voor je botten en tanden. Vitamine E beschermt je cellen. Je hele lijf bestaat uit cellen. Essentiële vetzuren zijn nodig voor een gezonde huid en haren. Er zijn 2 soorten vetten, namelijk verzadigde vetten en onverzadigde vetten. De Onverzadigde vetten zijn Goed (O van oké) en de Verzadigde vetten zijn verkeerd (V van verkeerd)

Waar in?: Alle vetten en oliën zorgen voor vitamine E en essentiële vetzuren. Vitamine A en D zit alleen in halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Koolhydraten

Waar voor?: Koolhydraten zorgen voor energie en het is brandstof voor je hersenen. Zoals benzine voor een auto. Er zijn veel soorten koolhydraten: glucose (druivensuiker), zetmeel, sacharose (‘gewone suiker’ uit de suikerpot), fructose (vruchtensuiker) en lactose (melksuiker).

Waar in?: Koolhydraten in de vorm van zetmeel komen voor in brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten (bruine en witte bonen). Vruchten en vruchtensap bevatten vruchtensuiker en druivensuiker. In melk, karnemelk en yoghurt zit melksuiker. In bijvoorbeeld snoep, koek, gebak, frisdrank en dergelijke zit riet- of bietsuiker.

Eiwitten 

Waar voor?: Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lijf. Ze zorgen voor de opbouw van weefsel. Daarom heb je ze heel hard nodig voor opbouw en herstel van je cellen, spieren, organen, zenuwstelsel, botten en bloed.

Waar in?: Brood, granen, tahoe, tempé en peulvruchten, zoals bruine en witte bonen. Maar ook in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren.