Koolhydraten, Vetten en Eiwitten

De energie in voedingsmiddelen zijn samengesteld uit koolhydraten, vetten, eiwitten (proteïnen) en alcohol. Elke van deze voedingsstoffen levert een bepaalde hoeveelheid energie. Je lichaam verbruikt altijd een combinatie vetten en koolhydraten om energie op te wekken. Dit heeft onder andere te maken met de intensiteit van de beweging. Bij een lage intensiteit zullen vooral vetten verbrandt worden en bij een hoge intensiteit vooral koolhydraten. Meer informatie hierover is te lezen onder het item bewegen.

Wat zijn vetten? Functie vetten

Er zijn 2 soorten vetten in onze voeding. Namelijk verzadigde vetten en onverzadigde vetten.Verzadigde vetten zijn niet gezond voor een mens. Deze vetten zijn niet goed voor het cholesterol en ze verhogen de kans op ouderdomssuikerziekte. Een te hoog cholesterol geeft kans op hart en vaat ziektes. Verzadigde vetten zijn de vetten in vaste vorm zoals bijvoorbeeld margarine, maar ook de vetten in koekjes, snacks enzovoort. Onverzadigde vetzuren zijn juist wel gezond voor de mens. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten en ze zijn cholesterol verlagend. Onverzadigde vetten zijn de vetten in vloeibare vorm zoals plantaardige olie of bijvoorbeeld de veten in vette vis. Belangrijke vetzuren hierbij zijn Omega 3, Omega 6 vetzuren en Linolzuur. Mensen die een vetarm dieet volgen krijgen vaak een tekort aan deze essentiële vetzuren die onder andere belangrijk zijn bij de bloedklontering, ontstekingen, voor het verwijden van hart en bloedvaten en de huid “waterdicht” maken. Vetten hebben 9 calorieën per gram.

functie koolhydraten

Tip:

Verzadigde vetten = V van verkeerd

Onverzadigde vetten = O van oké

Wat zijn koolhydraten? Functie van koolhydraten

Koolhydraten bestaan grof weg gezegd uit 2 soorten, namelijk enkelvoudige koolhydraten en meervoudige of complexe koolhydraten. Koolhydraten zijn voor de mens een brandstof die efficiënter verbrand als vetten. Dus voor sporters maar ook niet sporters is dit een essentiële energie voor de prestaties van je lichaam en hebben koolhydraten een belangrijke functie.

Enkelvoudige koolhydraten verteert je lichaam snel. Teveel enkelvoudige koolhydraten zorgen voor een hoge bloedsuiker waardoor je lichaam het hormoon insuline gaat afgeven. Dit hormoon haalt glucose uit de bloedbaan om het als energie te gebruiken. Dit zorgt voor een lage suikerspiegel en dat gaat weer gepaard met een honger gevoel, een drang naar eten en zwakte. Insuline remt ook de afbraak van vetten en stimuleert de opbouw daarvan. Eet deze enkelvoudige koolhydraat met mate, want vooral de natuurlijke enkelvoudige koolhydraten (suikers) zijn gezond deze zitten bijvoorbeeld in fruit en zuivelproducten. Slechte voorbeelden zijn snoep, frisdrank, ijs enzovoort.

Meervoudige of complexe koolhydraten verteert je lichaam veel minder snel en geven dus ook minder snel een honger gevoel. Er zijn 2 soorten compexe koolhydraten namelijk zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen, bruinbrood, volkoren pasta, bonen enzovoort en vezelrijke koolhydraten zoals groentes. De meervoudige koolhydraten zorgen voor een gemiddeld energie niveau. Waardoor er geen pieken en dalen zijn in je bloedsuiker. Ook zorgen ze voor een voller gevoel.

Beide koolhydraten hebben 4 calorieën per gram. In enkevoudige koolhydraten zitten meer calorieën dan in de zelfde hoeveelheid complexe koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten (wit brood, snoep, frisdrank) worden sneller in het lichaam opgenomen als vetweefsel als complexe koolhydraten (volkoren pasta, volkoren brood, groene groentes). Dus je zult de enkelvoudige koolhydraten grotendeels moeten gaan vervangen voor de meervoudige koolhydraten.  Zie ook het artikel bewust kiezen.

Wat zijn eiwitten? Functie eiwitten

In tegenstelling tot vetten en koolhydraten zijn eiwitten bouwstenen van het menselijk lichaam. Eiwitten vormen de structuur van elke cel in je lichaam en dus ook je spieren. Als je wilt afvallen is spiermassa erg belangrijk. Spieren hebben energie nodig zowel bij bewegen als bij rust. Extra spiermassa zorgt voor een hogere stofwisseling en dus ook meer energie verbruik. Eiwitten kunnen ook energie leveren maar het is wel een hele slechte leverancier. Als je lichaam eiwitten gebruikt als energie kan het zijn dat je spiermassa aan het afbreken bent. Je verliest wel gewicht maar dan geen vet. Als je tijdens het sporten erg naar erg ammonium ruikt ben je spieren aan het afbreken. Je lichaam gaat pas gebruik maken van eiwitten als energie wanneer het lichaam geen gerbuik meet kan maken van kollhydraten en vetten.

In een normale en evenwichtige voeding zitten genoeg eiwitten. Krachtsporters en bodybuilders gebruiken extra eiwitten supplementen zoals eiwittenshakes voor een snellere herstel en voor de spieropbouw.

Een eiwitten dieet is een goede manier om af te vallen. De Be-Slank Drie Fasen Eiwitdieet is een zeer goede dieet gebaseerd op eiwitten.

Wat is nu de beste samenstelling voor je dagelijks voeding?

Je dagelijks voedingpatroon moet ongeveer bestaan uit:

  •      50% koolhydraten
  •      30% vetten
  •      20% eiwitten