Informatie over een gezond dieet

Voordeel van een gezond dieet is dat je geen jojo-effect hebt en het een levensstijl is. Belangrijk bij en gezond dieet is dat je weet wat je eet en weet wat je beweegt. Het bewust bezig zijn met eten en bewegen moet een levenswijze worden. Je moet een balans vinden tussen je energie verbruik (bewegen) en energie opname (eten). Het is dus belangrijk dat je ongeveer weet wat je caloriebehoefte is en dat je weet hoeveel calorieën er in je voeding zit.

Gezond dieet en caloriebehoefte

Een man heeft ongeveer een caloriebehoefte van 2500 calorieën en een vrouw heeft ongeveer een caloriebehoefte van 2000 calorieën om op gewicht te blijven.
Caloriebehoefte om af te vallen:
– Mannen tussen 2000-2500 calorieën per dag
– Vrouwen tussen 1500-2000 calorieën per dag

Wat moet je eten bij een gezond dieet

Bij een gezond dieet gaat niet alleen om minder eten, je moet ook anders gaan eten. Het spelen met de verschillende energiewaarden van voedingsmiddelen en daarbij het kiezen van de juiste voedingsproducten is erg belangrijk. Bijvoorbeeld:
Eet volkoren producten. Volkoren producten zijn goed voor de spijsvertering. Ze zorgen voor een langer verzadigt gevoel en bevatten relatief minder calorieën dan andere graanproducten zoals witbrood en “witte” macaroni. Neem 20+, 30 + kaas of smeerkaas-light in plaats van 48+ kaas. Dit waren enkele voorbeelden maar zo zijn er nog veel meer. Doordat je de product keuze aanpast neem je minder energie op met dezelfde hoeveelheid eten.

4 tips bij het kiezen van je voedingsmiddelen voor een gezond dieet, kies voor:

  • Meervoudige koolhydraten die vezelrijk en zetmeelrijk zijn zoals volkoren producten, spinazie, broccoli, bonen enzovoort.
  • Natuurlijke enkelvoudige koolhydraten zoals bananen, druiven, peren enzovoort. Dus kies voor fruit, bessen en vruchten.
  • Onverzadigde vetten zoals olijf olie, vetten van vis en noten.
  • Magere eiwitten zoals vis, magere kalkoen- of kipfilet, mager rood vlees, magere zuivelproducten, eieren enzovoort.

Wat en hoe moet je bewegen bij een gezond dieet

Algemene regel voor een gezonde en actieve lifestyle is dat je dagelijks een half uur per dag moet bewegen. Dit kan 30 minuten achter elkaar zijn maar ook bijvoorbeeld 2 keer 15 minuten. Maar het advies is meer bewegen voor beter resultaat.
Kies bij een gezond dieet voor activiteiten die voor vetverbranding zorgen ook wel cardiotraining genoemd. Voorbeelden van cardiotraining zijn hardlopen, fietsen, zwemmen enzovoort. Door deze activiteiten te gaan doen zul je veel energie verbruiken. Je moet minimaal 3 keer in de week 30 tot 45 minuten aan cardiotraining doen om gewicht te verliezen. Wil je op gewicht blijven is 2 keer per week 20 tot 30 minuten cardiotraining al voldoende.

Een gezond dieet tip: Wil je snel en effectief afvallen dan kun je het beste een combinatie maken van fitness met cardiotraining. Fitness is belangrijk om je spiermassa te vergoten waardoor je metabolisme ook wel stofwisseling genoemd wordt verhoogt. Groot voordeel hiervan is dat je energie verbruik in rust toe neemt en dat is gunstig bij een dieet en gewicht verlies.