Ideaal gewicht

Een ideaal gewicht is bij iedereen verschillend het hangt onder andere samen met het lichaamstype (lichaamsbouw) die je hebt. Het menselijk lichaam kent 3 verschillende lichaamstypen, namelijk:

  • Endormorfie
  • Mesomorfie
  • Ectomorfie

Endomorfie en ideaal gewicht

Endomorfie wordt gekenmerkt door ronde en zachte lichaamsvormen, hoge en vierkante schouders, overheersing van buik over de borst en een korte en gedrongen nek. Er is sprake van soepel lijnen zonder een duidelijk spierprofiel. Een endomorf heeft van nature een grotere vetmassa en de traagste stofwisseling in vergelijking tot de andere 2 lichaamstypen

Mesomorfie en ideaal gewicht

Mesomorfie wordt gekenmerkt door een hoekig lichaam met een hard, ruw en duidelijk spierprofiel. De botten zijn groot en bedekt met dikke spieren. Benen, romp en armen zijn zwaar van bot en met dikke spieren rondom. Typische kenmerken van mesomorfie zijn dikke onderarmen en een zware pols, hand en vingers. De borstkas is groot en het middel is relatief slank. De schouders zijn breed en de romp is meestal rechtop. De mesomorf heeft de meest efficiƫnte stofwisseling en bouwt makkelijk spier op in vergelijking tot de 2 andere lichaamstypen. Veel sportmensen hebben dit lichaamstype.

Ectomorfie en ideaal gewicht

Ectomorfie heeft als typische kenmerken lang, dun en een tenger lichaam. Het is een soort slankheidtype. De botten zijn smal en de spieren dun. De ledematen zijn relatief lang en de romp kort en vaak zie je bij dit type afhangende schouders en vertonen geen spierprofiel. Marathon lopers hebben dit lichaamtype. Een ectomorf heeft van nature de minste vetmassa en de hoogste stofwisseling in vergelijking tot de andere 2 lichaamstypen.

Je kan je dus voorstellen dat er per lichaamstype en persoon ook een andere ideaal gewicht hoort. Ook de resultaat van vet verbranden, spieropbouw en gewicht verliezen zal bij iedereen dus verschillen. Bij de een gaat dit sneller en makkelijker als bij de ander. Daarom is het ook moeilijk om te zeggen wat een ideaal gewicht is en wordt daardoor gebruik gemaakt van de BMI berekening om te weten te komen of je een ideaal en gezond gewicht hebt. Er zijn ook andere berekeningen om een ideaal gewicht te berekenen.

Lichaamsvet en ideaal gewicht

Er zit verschil tussen mannen en vrouwen als je kijkt naar het lichaamsvet en ideaal gewicht. Lichaamsvet van een volwassen man maakt gemiddeld 15 tot 18 % van het lichaamsgewicht uit, terwijl bij vrouwen dit ongeveer 25 % is. Ook heeft een man meer spiermassa als een vrouw en zijn de botten ook vaak zwaarder. Dit verklaart vaak ook de prestatie verschil tussen mannelijke en vrouwelijke sporters en het verklaart ook het verschil in gewicht tussen mannen en vrouwen.

Heb je last van je spieren? Laat je dan eens masseren door een specialist.

Kortom per lichaamstype en geslacht hoort verschillend ideaal gewicht. Een ideaal gewicht is dus erg persoonlijk.