Informatie over het atkins dieet

Het Atkins dieet is bedacht door de Amerikaanse arts Robert Coleman Atkins. Het Atkins dieet is te vergelijken met het South beach dieet, alleen dan strenger.

Hoe werkt het Atkins dieet

Het Atkins dieet is een dieet waarin alle koolhydratenbronnen worden verbannen. Vetten en dierlijke eiwitten mogen naar hartelust worden gerbuikt. Producten die je mag eten zijn gebakken eieren, kip, vis, olie, vlees, boter, kaas enzovoort. Dus producten met veel vetten en eiwitten. De producten die je niet mag nemen zijn brood, rijst, pasta’s, bier, fruit, aardappelen enzovoort. Dus producten waar veel koolhydraten in zitten.

De 3 fases van het Atkins dieet

Atkins dieet Fase 1:
Tijdens de 1ste fase van het Atkins dieet ga je, je koolhydraten verbranding om zetten naar een verbranding voor het gebruik van vetten als energie. Je gaat je lichaam zuiveren van slechte koolhydraten (suikers). Je mag in deze fase van het Atkins dieet ongeveer 20 gram koolhydraten per dag eten. Je lichaam zal dan na een paar dagen automatisch vetten gaan gebruiken om energie te krijgen, dit om dat de koolhydraten voorraad op is en. De 20 gram koolhydraten die je inneemt is bij lange na niet genoeg voor de hele dag energie, dus zal het lichaam vet gaan verbranden. De koolhydraten van het Atkins dieet die je per dag mag eten komen van groenten. Het is belangrijk om veel water te drinken om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen.

 

Atkins dieet Fase 2:
Tijdens de 2de fase van het Atkins dieet leer je, jekritische koolhydraten niveau ontdekken, ook wel kkn genoemd. Als je namelijk je kkn weet, weet je hoeveel koolhydraten je per dag kan nemen om zo nog steeds te kunnen afvallen. Tijdens deze fase van het Atkins dieet ben nog steeds aan het afvallen, maar ook langzaam de hoeveelheid koolhydraten inname per week te verhogen.

Atkins dieet Fase 3: 
Tijdens de 3de fase van het Atkins dieet wordt de koolhydraten inname nog meer verhoogd zodat je ongeveer een halve kilo per week afvalt. Het is dan de bedoeling om dichter bij je streef gewicht te komen en hier ook op te blijven. Om op gewicht te blijven moet je dus van af nu je hele leven aan deze regels blijven houden.

Een nadeel van het Atkins dieet is dat door de hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol en niet goed is voor hart- en bloedvaten. Al zijn de meningen hierover verdeelt. Bij het sporten mis je veel energie omdat je een tekort aan koolhydraten hebt. Je bent wel aan het afvallen, maar het is de vraag of dat wel vet is en geen vocht. Bij het afvallen is vet verliezen ook erg belangrijk