Diëten met het Dukan dieet

Het Dukan dieet is ontwikkeld door dokter en voedingsdeskundige Pierre Dukan. Het Dukan dieet is een soort eiwitdieet en een van de populairste diëten van Frankrijk. Het Dukan dieet gebruikt 4 fasen om af te vallen en om op gewicht te blijven.

Deze 4 fasen zijn:

 1. Aanvalsfase
 2. Cruisefase
 3. Stabilisatiefase
 4. Volhardingsfase

Dukan dieet fase 1: Aanvalsfase

Deze fase duurt 2 tot 7 dagen. Dit heeft te maken met het feit hoeveel kilo je wilt afvallen. In deze fase van het Dukan dieet geef je je stofwisseling een impuls. In deze fase van het Dukan dieet kun je kiezen uit 72 eiwitrijke voedingsmiddelen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn:

 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Kip, kalkoen
 • Vis
 • Rundvlees

Dukan dieet fase 2: Cruisefase

In de cruisefase ook wel alternatieve fase genoemd ben je bezig om je streef gewicht te bereiken. Deze fase neemt enig tijd in beslag. Je zult gemiddeld zo’n 1 kilo per week afvallen. Je bent dus afhankelijk van de hoeveelheid kilo’s dat je wilt afvallen. In fase 2 van het Dukan dieet eet je zeer gevarieerd. De ene dag eet veel groenten en vlees, de andere dag eet je meer eiwitten zoals zuivel en eireren. Zorg er wel voor dat de groenten weinig koolhydraten bevatten zoals broccoli, spinazie, sla enzovoort. Dus vooral de groenten die “groen” zijn.

Dukan dieet fase 3: Stabiliteitsfase

In fase 3 van het Dukan dieet start uiteraard als je je streefgewicht hebt behaalt. Dit is een erg belangrijk fase, omdat dit de fase is om het jojo-effect te voorkomen. Je hebt nu dan ook nog maar 1 eiwit dag per week. De rest van de dagen eet je gevarieerd en moet je gezond eten. Producten die je nu weer mag hebben zijn bijvoorbeeld fruit en volkorenbrood. En dan nu het belangrijkste aspect van deze fase. Om de lengte van deze fase te bepalen gebruik je de volgende rekenen som:

Het aantal kilo’s dat je bent afgevallen X 10 dagen
bijvoorbeeld: 11 kilo x 10 dagen = 110 stabilisatie dagen

Dukan dieet fase 4: Volhardingfase

Fase 4 van het Dukan dieet is de laatste fase en wordt ook wel de definitieve stabilisatie fase. Deze fase blijf je in principe je hele leven volgen. Tijdens deze fase moet je je aan 3 maatregelen houden:

 • Je houd 1 eiwitdag per week
 • Je blijft haverzemelen eten
 • Je gaat meer bewegen en/of sporten. In Nederland is de beweegnorm voor volwassenen 5 keer per week 30 minuten bewegen. (fietsen, wandelen, sporten enzovoort)

Je houdt dus in fase 4 van het Dukan dieet 1 dag in de week een fase 1 dag.

Eén gedachte over “Diëten met het Dukan dieet

 • 26 november 2012 om 07:03
  Permalink

  Ik vind het Dukan dieet wel top! Zit nu in fase 2 en het gaat erg goed.

Reacties zijn gesloten.