Tips en informatie over fitness en training

fitness en training

Fitness training of krachttraining is erg belangrijk als je wilt afvallen of als je op gewicht wilt blijven. Door middel van fitness en training zal je spiermassa toe nemen en geef je je stofwisseling een flinke “boost”. Je zult dus door fitness en training iets zwaarder worden, want spieren wegen meer als vet. Maar het grote voordeel van een toename van je spiermassa door fitness en training is dat je stofwisseling omhoog gaat en dat zelfs als je in “rust” bent. Door fitness training en sporten ga je jezelf ook fitter en energieker voelen. Het bewust bewegen in combinatie met gezond en bewust eten zorgt ervoor dat je een gezonde lifestyle ontwikkelt. Dit is erg belangrijk bij het gewicht verliezen of op gewicht blijven.

fitness training goed voor het afvallen

Spieren verbruiken energie, doordat je aan fitness doet zal je spiermassa toenemen en hoe meer spiermassa je hebt hoe meer energie je verbruikt. Zelfs als je op de bank zit tv te kijken zul je omdat je meer spiermassa hebt meer energie gaan verbruiken en dus afvallen mits je natuurlijk ook minder energie opneemt. Je zult door fitness training minder snel in gewicht afvallen, maar door de fitness training zul je vet om gaan zetten in spieren. Je verliest dus vet en je gaat er gespierder uit zien. Klink niet zo gek toch? En het is niet zo dat als je krachttraining of fitness training gaat doen, je er breed of als een bodybuilder uit gaat zien.

Vergeet bij de fitness training vooral niet de training voor de benen, want je beenspieren zijn de grootste spiergroepen in je lichaam. Die verbruiken dus veel energie en dat is dus interessant voor het afvallen. Kortom fitness traininig en afvallen gaan erg goed samen!

Resultaat van fitness training

Het menselijk lichaam kent 3 vormen van kracht, namelijk:

  • snel kracht
  • maximaal kracht
  • kracht uithoudingsvermogen

Bij elke vorm van kracht hoort ook een ander trainingsprogramma. Bij kracht uithoudingsvermogen training zorg je er voor om een bepaald krachtsinspanning een tijd lang kan volhouden. Bij snel kracht moet je een bepaalt gewicht zo snel mogelijk verplaatsen en bij maximaal

fitness training

kracht moet je een zo zwaar mogelijk  gewicht verplaatsen. Het trainingsprogramma van snel kracht en kracht uithoudingsvermogen lijken erg veel op elkaar.  Je doet namelijk 2 a 3 series van 12 of meer herhalingen met weinig pauzes tussen de oefeningen (30 a 60 sec). Dit soort training wordt vaak gebruikt als fitness training voor beginners, omdat de trainingsintensiteit laag is. Je traint met lichte gewichten en veel herhalingen.

Bij maximaal kracht training train 3 tot 6 series onder 6 herhalingen. Met veel rust tussen de series en oefeningen (2 a 4 minuten). Je traint met zware gewicht en weinig herhalingen.

Voor optimale spiergroei door middel van fitness training kies je voor een schema dat tussen maximaal kracht en kracht uithoudingsvermogen ligt. Je training bestaat dan uit 3 to 6 series tussen 6 a 12 herhalingen. Ook de rust pauzes tussen de oefeningen is minder als bij maximaal kracht maar meer als bij kracht uithoudingsvermogen (1 a 1,5 minuut). De trainingsprogramma’s van deze website zijn ook op dit principe gericht, omdat het vergoten van je spiermassa er ook voor zorgt dat je energie huishouding (stofwisseling) toeneemt.

Fitness programma’s en training

Advies en ervaring erg belangrijk bij fitness en training

Als je wilt beginnen met fitness training en je hebt totaal geen ervaring met fitness, is het erg belangrijk dat je advies krijgt van een deskundige fitness trainer. Dit kun je onder andere krijgen bij een health of fitnesscentra bij jou in de buurt of bij voorbeeld iemand met veel ervaring in kennissen- of familie kringen. Als je namelijk zonder enig advies start met fitness training is de kans groot dat je blessures en overbelasting krijgt. Bij een fitness centra wordt je vaak eerst lichamelijk getest. Daarna zal de fitness trainer een trainingsschema maken die speciaal op jou gericht is. Aan de hand van een maximaal test en conditie testen zullen de waarden van de gewichten worden bepaalt waarmee je moet trainen (kracht) of de intensiteit waarmee je moet trainen op de cardioapparaten (conditie). Bij conditie training ook wel cardio training genoemd wordt er vaak getraind op hartslag. Doe je een training op een hoge hartslag, dan ben je conditie training aan het doen. Doe je een training op een wat lagere hartslag, zodat je de activiteit wat langer vol kan houden dan is deze training meer voor gewichtsverlies en vetverbranding.

Kortom een combinatie van fitness training en cardio training (conditie) is effectief bij het afvallen of op gewicht blijven.

Wil je persoonlijke begeleiding tijdens de fitness oefeningen? De
personal trainers van Gustav Gym helpen je graag. Gustav Gym heeft twee
luxe sportscholen in Amsterdam en heeft de beste personal trainers in
dienst.

Eén gedachte over “Tips en informatie over fitness en training

  • 5 augustus 2012 om 07:20
    Permalink

    Klopt helemaal! Ik ben ook 10 kilo af gevallen door hardlopen en fintess. En uiteraard ook door minder en gezonder eten.

Reacties zijn gesloten.