Wat is je caloriebehoefte?

Een calorie is de eenheid van energie en de caloriebehoefte is de energie die een persoon per dag nodig heeft. Deze energie heb je onder andere nodig om op temperatuur te blijven, om te ademen, om de bloedsomloop omgang te houden, het verteren van eten en voor elke beweging die je maakt. Dit wordt ook wel metabolisme of stofwisseling genoemd.

Wat is je caloriebehoefte per dag?

Hoeveel je caloriebehoefte moet zijn is afhankelijk van het geslacht en je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe minder energie je nodig hebt. De caloriebehoefte verschilt dus per persoon. Globaal kunnen we zeggen dat een man ongeveer een caloriebehoefte heeft van 2500 calorieën en een vrouw een caloriebehoefte heeft van ongeveer 2000 calorieën om op gewicht te blijven.

caloriebehoefte man en vrouwAls je dus wilt afvallen moet je minder energie opnemen en als wilt aankomen moet je meer energie opnemen. Hieronder staat een indicatie voor caloriebehoefte per dag die je dan nodig hebt.

Caloriebehoefte voor gewichtsverlies:

– Man tussen 2000-2500 calorieën per dag

– Vrouw tussen 1500-2000 calorieën per dag

Caloriebehoefte voor gewichtstoename:

– Man 3000-3500 calorieën per dag

– Vrouw 2100-2500 calorieën per dag

Energie in voedingsmiddelen en caloriebehoefte

De energie in voedingsmiddelen zijn samengesteld uit koolhydraten, vetten, eiwitten (proteïnen) en alcohol. Elke van deze voedingsstoffen levert een bepaalde hoeveelheid energie.

1 gram voorziet in:

– koolhydraten 4 calorieën

– vetten 9 kcal calorieën

– eiwitten 4 kcal calorieën

– alcohol 7 kcal calorieën

  • voedingsstoffen en afvallen
  • Bewuste product keuze
  • Energieverbuik berekenen van lichamelijke activiteiten

Het is dus belangrijk dat je ongeveer weet wat je caloriebehoefte is en dat je weet hoeveel calorieën er in voedingsmiddelen zitten. Dus calorieën en energie in voedingsmiddelen moet je goed in de gaten houden.