Hoe ga je om met een craving?

Je bent al een aantal weken aan het afvallen, maar je hunkert steeds meer naar lekkernijen. Deze gevoelens kunnen heel hardnekkig zijn en je doel flink in de weg zitten. Omdat ik merk dat meer mensen hier last van hebben, geef ik in dit artikel 5 tips die helpen om met een craving om te gaan.

Tip 1: Onderzoek wanneer je last hebt van cravings  

Allereerst is het handig om te onderzoeken wanneer en waardoor je last hebt van cravings. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van stress. Veel mensen ervaren bij stress een hunkering naar lekkernijen.

Daarnaast kunnen het ook oude gewoontes zijn die op beginnen te spelen. Stel je was gewend om s’avonds te snoepen, dan kan je in de avonduren gaan verlangen naar snoep. Dit wordt binnen de psychologie ook wel aangeleerd gedrag genoemd.

Je ziet wel dat er veel redenen kunnen zijn waarom je last hebt van een craving. Het is daardoor niet altijd even eenvoudig om te weten wat bij jou een craving uitlokt.

Gelukkig kan een eetdagboek je hier goed bij helpen. Let hierbij op de volgende punten. Waarom eet je op bepaalde momenten? Heb je vooral zin iets lekkers als je moe en gestrest bent? Of ben je dan alleen of met anderen? Krijg je over de dag wel voldoende voedingsstoffen (groente, eiwitten, vezels) en calorieën binnen of sla je maaltijden over als je druk bent? Oftewel val je niet snel af (niet meer dan een halve kilogram per week). Ook dat kan namelijk een reden zijn waardoor je nog meer last krijgt van cravings.

Tip 2: Maak een plan voor moeilijke momenten

De tweede tip is om je voor te bereiden op moeilijke momenten. Stel je hebt last van een craving, omdat je je gestrest voelt. Wat ga je dan doen in plaats van snoepen? Door je van te voren voor te bereiden vergroot je de kans dat je niet gaat snoepen.

Tip 3: Maak je omgeving minder verleidelijk


De derde tip is om je omgeving minder verleidelijk te maken. Leg bijvoorbeeld geen voorraden aan van lekkernijen in je huis. Maar haal pas iets lekkers op het moment dat je het ook echt gaat opeten. Hierdoor word je niet elke keer in de verleiding gebracht.

Tip 4: Wees niet te streng  voor jezelf

Veel mensen die gaan afvallen zijn te streng voor zichzelf. Ze mogen bijvoorbeeld niks lekkers meer. Terwijl dit vaak niet vol te houden is en gelukkig ook niet nodig. Je kan best wel eens wat lekkers nemen, maar met mate.

Pas daarbij op dat je niet trapt in de valkuil van het alles of niet denken. Een voorbeeld van alles of niet denken zijn de gedachten, als: ik heb nu toch al gesnoept, nu kan ik me net zo goed laten gaan. Dat is natuurlijk niet waar, je kunt beter 1 handje chips te veel eten dan een hele zak.

Wil je hier meer over weten? Hoe je op een gezonde manier afslankt? Bekijk dan deze handige pagina over afvallen van FIT.nl.

Tip 5: Laat de craving als een golf aan je voorbijgaan

Hoe je het ook went of keer, uiteindelijk zul je te maken krijgen met cravings. Vooral als je last hebt van hardnekkige eetgewoontes en die wilt gaan veranderen.

Het is belangrijk om je hier niet tegen te verzetten, maar zo’n craving te accepteren zoals die is. Dit werkt vaak veel beter dan als je je er tegen gaat verzetten. Denk maar eens niet aan een witte beer, waarschijnlijk gaan je er meer aan denken, dan als je de gedachten laat voor wat die is. Mindfulness kan je hier goed bij helpen. Er zijn veel apps gratis te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan headspace.