Met korting naar de sportschool

Iedere volwassen krijgt te maken met zorgkosten op zijn bankafschrift. Mensen met een uitgebreide verzekering betalen nog meer dan verzekerden zonder aanvullende behandelingen. Scherp op je zorg blijf je door af en toe je verzekering kritisch te controleren. Goede gezondheidszorg is altijd heel belangrijk. Tegen het einde van het jaar wisselen veel klanten van zorgverzekeraar. Maar ook midden in een jaar ontdek je soms nieuw voordeel. Na de start van een nieuw jaar beginnen veel leden met frisse motivatie in de sportschool. Een abonnement kan voordeel opleveren, want… sportende mensen zijn vaak gezonder en hebben minder zorg nodig. Daarom geven bepaalde verzekeraars korting aan wie zich aansluit bij een sportschool. Zo motiveren de verzekeraars deze gezonde hobby.

Voorkomen beter dan genezen
Ernstige gezondheidsklachten staan al sinds jaar en dag garant voor de grootste kosten in de zorg. De gemiddelde leeftijd van de Nederlander stijgt. Daardoor groeit ook de groep patiënten met een chronische aandoening en daarmee de kosten. Vooral jongeren lopen later minder risico op ziekte als ze regelmatig sporten. Het houdt je energiek en verlaagt de kans op overgewicht, diabetes en zelfs kanker. Volgens het CBS heeft bijna de helft van Nederland overgewicht. Het stofje melatonine verhoogt je geluksgevoel waardoor je geest ook gezonder wordt. Verzekeraars investeren dus alvast in fitte volwassenen door een abonnement op de sportschool te belonen met korting. Een verzekeraar voorkomt liever hoge kosten in plaats van dat ze afwacht tot je wat mankeert; voorkomen is beter dan genezen. Deze oefeningen kun je doen om af te vallen.

Per zorgverzekeraar verschillend
In het basispakket stelt iedere verzekeraar vast welke zorg binnen de standaard valt. Door deze afspraak weet de verzekerde direct wanneer een behandeling erbij hoort of niet. Over gezondheidspreventie door de sportschool staat niets in het basispakket. Korting wordt dan ook alleen gegeven met een aanvullende verzekering. Aan de andere kant vinden de zorgverzekeraars het zo belangrijk dat ze korting uitdelen. Zorgverzekering vergelijken betekent dus ook kijken wat de verzekeraar over sporten zegt. De eerste verzekeraar vergoedt misschien alleen je inschrijfgeld. De volgende biedt een aantrekkelijke korting die je zelfs over de streep trekt om naar de sportschool te gaan. Een gelijke richtlijn trekken de zorgverzekeraars dus niet.

Uitzondering voor medisch fitness
Net als de kosten voor de tandarts of het eigen risico moet je ook zorgverzekeringen vergelijken voor de korting. Dan kom je achter interessante vergoedingen. Een abonnement op de sportschool krijg je nooit helemaal gratis van de zorgverzekeraar. Maar revalidatie na een operatie en sporten laten zich wel combineren. Ben je bijvoorbeeld aan het herstellen van een operatie aan je knie? Maak je dan niet druk als sporten voorlopig onmogelijk lijkt. Zorgverzekeraars vergoeden sporttrainingen die je onder de noemer medisch fitness kunt plaatsen. Een fysiotherapeut stelt een schema op om je te ondersteunen bij de oefeningen. Natuurlijk wil je het liefst op je oude manier sporten. Maar voor medisch fitness krijg je een vergoeding als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Het houdt je fitter dan stil zitten en bespoedigt hopelijk het herstel.

Slim verzekerd
Van je persoonlijke gezondheidssituatie hangt veel af als je een verzekering neemt. Aanvullende verzekeringen hebben pas nut wanneer je daar voldoende gebruik van maakt. Stel je voor dat je inderdaad medisch fitness gaat doen. In dat geval moet je een afweging maken. Kies je voor een aanvullende verzekering met hogere lasten? Of blijkt het voordeliger om dat te laten en de korting mis te lopen? Alleen dit voorbeeld wijst al uit dat geen enkele verzekeraar hetzelfde biedt en een vergelijking daarom loont.