Afvallen met maaltijdshakes: zo doe je dat!

Wie wil afvallen komt ze ongetwijfeld tegen: veelbelovende diëten met maaltijdshakes. Moeiteloos afvallen door maaltijden te vervangen door shakes, kilo’s afvallen in slechts enkele weken, het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Toch kunnen gezonde maaltijdshakes je helpen om overtollige kilo’s kwijt te raken. Er zitten echter wel enkele voorwaarden aan en niet alle shakes zijn geschikt. Benieuwd of afvallen met maaltijdshakes iets voor jou is? Lees dan vooral verder.

Shake als maaltijdvervanger

Maaltijdshakes kunnen je inderdaad helpen om af te vallen. De belangrijkste voorwaarde is echter wel dat de maaltijdshake net zoveel voedingsstoffen bevat als een gezonde maaltijd. Veel shakes die worden verkocht als maaltijdshakes bevatten namelijk erg veel suikers, maar weinig voedingsstoffen. Door maaltijden te vervangen door deze suikerrijke shakes kan je een tekort aan voedingsstoffen oplopen, met alle negatieve gevolgen voor je gezondheid van dien. Het is dus erg belangrijk dat je maaltijdshake ook echt een volwaardige maaltijdvervanger is. Let dus goed op of er voldoende vezels, proteïnen, vitamines en mineralen inzitten. 

Snel afvallen met maaltijdshakes   

Hoe snel je afvalt met maaltijdshakes hangt af van de hoeveelheid maaltijden die je vervangt door de shakes en de dingen die je daarnaast nog eet. Als je veel maaltijden vervangt door maaltijdshakes en daarnaast niet snackt kan je in enkele weken meerdere kilo’s verliezen. Reden hiervoor is dat de maaltijdshakes minder calorieën bevatten dan reguliere maaltijden. Gedurende de dag krijg je dus minder calorieën binnen waardoor je afvalt. Toch zijn maaltijdshakes geen wondermiddel. De kans is namelijk groot dat je je oude eetpatroon weer oppakt zodra je op je streefgewicht zit. Het is dus voor de lange termijn gunstiger om je slechte eetgewoontes om te buigen naar een gezond eetpatroon. Dit is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook makkelijker vol te houden.

Eiwitten voor een vol gevoel

Toch kunnen gezonde maaltijdshakes wel degelijk helpen bij het afvallen. Ze kunnen bijvoorbeeld een uitkomst bieden als je weinig tijd hebt om iets gezonds te maken en helpen je om niet te veel te eten. Daarnaast geven eiwitrijke maaltijdshakes je langer een vol gevoel waardoor je minder snel gaat snacken. Eiwit verlaagt namelijk het ghrenalinegehalte in je bloed, een stofje wat ervoor zorgt dat je een hongergevoel ervaart. Een lager ghrenalineniveau in je lichaam zorgt voor minder hongergevoel, wat het makkelijker maakt je dieet vol te houden!