Werken afvalshakes echt?

Afvalshakes en maaltijdvervangers lijken misschien een gemakkelijke manier om een paar kilo af te vallen en je honger te stillen, maar ze zijn niet gemaakt voor de lange termijn. Hier bekijken we de voor- en nadelen van afvalshakes.

Afvalshakes, ook wel vloeibare maaltijdvervangers of afslankshakes genoemd, zijn voedingssupplementen die relatief weinig calorieën bevatten, en die een of meer maaltijden of snacks vervangen als onderdeel van een afslankprogramma. Veelgebruikte afslankshakes zijn SlimFast, Weight Care, Atkins, Modifast, Fit Shake, en XL-S Medical.

Zijn er voordelen en nadelen verbonden aan het gebruik van afvalkshakes? We zochten het uit.

De voordelen van afvalshakes

Dieetshakes worden gebruikt in afslankprogramma’s omdat ze afgepaste porties bevatten en gebruiksgemak bieden. Ze leveren een vast aantal calorieën, meestal 160 tot 290 calorieën per shake, en bevatten belangrijke voedingsstoffen uit een normale maaltijd.

Het gebruik van afslankshakes is gemakkelijk en kan de tijd die nodig is om maaltijden te bereiden verminderen.

Afvalshakes werken ook op korte termijn. Mensen die deze maaltijdvervangers gebruiken om twee maaltijden per dag te vervangen, kunnen ongeveer 50 procent meer gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen.

Dit komt omdat de shakes minder calorieën leveren dan iemand normaal bij een maaltijd binnenkrijgt. Een calorietekort, ongeacht hoe het wordt bereikt, is nodig om af te vallen. Veel mensen vinden dat het vervangen van maaltijden door afvalshakes een calorietekort vergemakkelijkt.

Uit een studie uit 2018 bleek dat afvalshakes mogelijk tot meer gewichtsverlies leiden dan een maaltijd met hetzelfde aantal calorieën. Toen zwaarlijvige personen al hun maaltijden gedurende drie weken vervingen door afvalshakes, verloren ze meer dan twee keer zoveel gewicht als zwaarlijvige mannen en vrouwen die hetzelfde aantal calorieën binnen kregen maar dan via normale voeding. Degenen die de shakes dronken hadden ook minder trek in eten.

Afvalshakes kunnen gunstig zijn voor gewichtsverlies op korte termijn omdat ze helpen je calorie inname te beperken terwijl ze alle belangrijke voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft.

Maar hoewel afslankshakes kunnen worden gebruikt om snel gewicht te verliezen, moet je niet verwachten dat je het gewichtsverlies volhoudt. Zodra je van de shakes af bent, zult je waarschijnlijk terugkeren naar je oude eetgewoonten en het gewicht weer aankomen.

Werken afslankshakes op lange termijn?

Als je voor de rest van je leven afslankshakes gebruikt, kun je je gewichtsverlies misschien op lange termijn volhouden. Het probleem is dat de meeste mensen niet voor altijd op afslankshakes kunnen (en mogen) leven.  Mensen gaan meestal weer vallen meestal weer terug op hun oude eetgewoonten zodra hun afslankprogramma of dieet voorbij is.

Afvalshakes bieden geen oplossing voor de lange termijn, omdat je het gebruik ervan meestal maar een paar maanden volhoudt. Dat komt omdat ze het plezier en de lol van eten wegnemen. Na verloop van tijd zullen mensen weer plezier in eten gaan zoeken, omdat ze dat niet krijgen van een afvalshake.

Uit onderzoek blijkt dat na de meeste diëten gewichtstoename opnieuw een probleem is – als gevolg van biologische en hormonale reacties die de eetlust doen toenemen, de stofwisseling veranderen en gewichtstoename bevorderen.

Dit lijkt ontmoedigend, maar het hoeft niet alles of niets te zijn. Het gebruik van één afslankshake per dag kan helpen om het gewicht dat je bent kwijtgeraakt op lange termijn vast te houden of kan een hulpmiddel zijn om je opnieuw te concentreren op gewichtsverlies als je na verloop van tijd weer wat aankomt.

Afvalshakes kunnen een van de vele hulpmiddelen zijn om je te helpen een gezond gewicht te behouden. Je calorie inname bijhouden, regelmatig wegen en sporten zijn andere hulpmiddelen die effectief zijn gebleken om op lange termijn op gewicht te blijven.

De nadelen van afvalshakes

Behalve dat het drinken van afslankshakes op lange termijn niet vol te houden is, zijn er nog andere nadelen.

De strenge beperking van calorieën kan onbedoelde neveneffecten veroorzaken, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, een vertraagde stofwisseling en verlies van de verbinding met honger- of verzadigingssignalen.

Verder kunnen vloeibare maaltijdvervangers ook te weinig vezels bevatten, terwijl vezels belangrijk zijn voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten.

Vezels zorgen voor meer verzadiging en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing op lange termijn. Van vezels krijg je een vol gevoel en daardoor grijp je minder snel naar snacks. Zo helpen vezels tegen overgewicht. Ook zijn vezels goed voor de stoelgang.

Wat te eten in plaats van afvalshakes

Afvalshakes leiden tot tijdelijk gewichtsverlies, maar zijn niet duurzaam op lange termijn. Ze nemen het plezier in eten weg en kunnen duur zijn. Je kunt een gezond gewicht behouden door echte voeding te eten. Hier zijn drie tips om af te vallen zonder shakes.

Focus op volwaardige voeding

Studies tonen aan dat een vezelrijk ontbijt net zo effectief kan zijn voor gewichtsverlies als afslankshakes, omdat de vezels de verzadiging vergroten. Ontbijten wordt ook in verband gebracht met het handhaven van gewichtsverlies op lange termijn.

Vezels zitten in volle granen, fruit en groenten. Een goede tip is de helft van je bord te vullen met groenten en kleinere porties zetmeel (bv zoete aardappelen, quinoa, havermout, havervlokken) en dierlijke eiwitten te eten. Groenten leveren vezels en water om je vol te houden en zitten boordevol voedingsstoffen.

Eet op een manier die je kunt volhouden

De beste manier van eten er een is die je op lange termijn kunt volhouden.

Het belangrijkste is gedrag dat je kunt volhouden en waarbinnen je flexibel kunt zijn. Door te leren vertrouwen op je lichaam om voedselkeuzes te maken die goed voor je voelen, zonder jezelf te veroordelen. We zijn allemaal geboren met het vermogen om te weten wanneer we moeten eten en wanneer we moeten stoppen met eten, en ook om te weten wat plezierig en bevredigend is.

Vind een plan waarop je kunt vertrouwen

Toch doen sommige mensen het beter met structuur. Samenwerking met een diëtist kan je helpen het beste eetplan voor de lange termijn te vinden dat bij jou en je doelen past. Veel gezondheidsdeskundigen bevelen een 80/20-benadering aan.

Streef er 80 procent van de tijd naar om je bord voor de helft uit groenten, een kwart uit volle granen en een kwart uit gezonde eiwitten te laten bestaan.

In de overige 20 procent van je tijd, sta je jezelf toe om te genieten van een portie van je favoriete lekkernij, maar doe het met aandacht (mindful).

Met deze methode elimineer je de alles-of-niets dieetmentaliteit en de vicieuze cirkel van “streng diëten – vreetbuien – streng diëten” waar veel mensen in vervallen als ze 100 procent van de tijd gezond proberen te eten.

Conclusie

Afvalshakes werken op de korte termijn, maar zijn niet vol te houden op de lange termijn. Concentreer je op het eten van meer vezels via fruit, groenten en volle granen.