Diabetes dieet

Bij een diabetes dieet is het van belang dat je precies weet wat je mag eten en wat je beter niet kan eten. Een diabetes dieet is niet alleen bedoeld voor mensen met diabetes, iedereen kan een diabetes dieet volgen om de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verlagen. Een diabetes dieet schrijft gezonde eet- en leefgewoonten voor waardoor er bij overgewicht overtollige kilo’s worden verloren. Een gezond gewicht is een belangrijk wapen in de strijd tegen diabetes type 2 en andere welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten.

Soorten diabetes
We kennen twee vormen van diabetes, dit zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 2 komt 10x zo vaak voor als diabetes type 1. De kans op diabetes type 1 kunnen we niet verlagen door het volgen van een diabetes dieet, de kans op diabetes type 2 kunnen we echter aanzienlijk verlagen.

Diabetes type 1 is het gevolg van een fout van het afweersysteem waarbij de cellen welke insuline aanmaken vernielt worden. Als je diabetes type 1 hebt dan zal je regelmatig insuline moeten toe dienen, door middel van een spuit of door een insulinepompje te dragen.

Diabetes type 2 valt in de categorie van welvaartsziekten. Hoeveel erfelijkheid ook een rol speelt zijn verkeerde eet- en leefgewoonten meestal debet aan het krijgen van diabetes type 2, al dan niet in combinatie met erfelijke aanleg.

Omdat diabetes type 2 vaak pas op latere leeftijd de kop opstak werd diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd. Omdat het steeds vaker voor komt dat men al rond het 40e levensjaar (of zelfs daarvoor) diabetes type 2 krijgt spreekt men tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar over diabetes type 2 in plaats van ouderdomssuiker.

Zoals al eerder vermeld kan men door het volgen van een diabetes dieet de kans op diabetes type 2 aanzienlijk verkrijgen, dit is echter geen garantie dat diabetes type 2 altijd te voorkomen is. Er zijn diabetes type 2 patiënten welke er altijd goede eet- en leefgewoonten op na hebben gehouden.

Complicaties welke zich voor kunnen doen bij diabetes type 2

Diabetes type 2 vreet de gezondheid aan. De lijst van klachten en complicaties welke zich kunnen ontwikkelen bij diabetes type 2 patiënten is imposant en lang. De klachten en complicaties zijn niet alleen vervellend, deze kunnen ook levensbedreigend zijn. Zo hebben diabetes type 2 patiënten een (ca.) 3x zo grote kans op hart- en vaatziekten.

Een veel voorkomende klacht bij diabetes type 2 is vermoeidheid. Problemen welke in de loop der tijd steeds erger zullen worden zijn problemen met de bloedvaten, maag, darmen, de nieren en voeten. Daarnaast kan het gehoor en het zicht achteruit gaan. Omdat de hersenen slechter worden krijgt men moeite met het leren van nieuwe dingen en dingen onthouden. Mannen kunnen door diabetes type 2 erectieproblemen krijgen.

Voedingsadviezen

Er zijn verschillende diabetes diëten, de rode draad zal altijd zijn dat schommelingen van de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk beperkt moeten worden.

Schommelingen van de bloedsuikerspiegel zijn niet te voorkomen, dit is inherent aan het verteren van voedsel. Het is wel zaak dat de uitslagen van de bloedsuikerspiegel beperkt blijven binnen een kleine bandbreedte. Het gebruik van suiker moet om deze reden (zoveel mogelijk) vermeden worden.

Suiker
Suikers welke toegestaan zijn, zijn vruchtsuikers van fruit (fructose). Fruit hebben we nu eenmaal nodig vanwege de vitamines en mineralen. Vanwege de vruchtsuikers in fruit is het goed om niet teveel fruit te eten en te kiezen voor fruitsoorten welke relatief weinig vruchtsuikers bevatten.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn de voorlopers van suiker. Koolhydraten worden in het spijsverteringskanaal omgezet tot enkelvoudige koolhydraten (suikers) zodat deze door het bloed opgenomen kunnen worden in de vorm van glucose. Na het nuttigen van een koolhydraatrijke maaltijd zoals witte rijst of pasta zal enige tijd later als gevolg hiervan de bloedsuikerspiegel behoorlijk stevig stijgen.

Er zijn koolhydraten welke snel tot enkelvoudige koolhydraten worden afgebroken en er zijn koolhydraten waarbij dit langer duurt. We spreken hierbij over snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn onwenselijk, deze zorgen ervoor dat er in korte tijd veel glucose aan het bloed zal worden afgegeven, met een grote stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg.

Bronnen van snelle koolhydraten zijn wit brood, pasta, gebakken aardappelen en witte rijst. Door deze te vervangen voor langzame koolhydraten ontstaat er een constantere afgifte van glucose aan het bloed en blijft de bloedsuikerspiegel meer stabiel.

Bronnen van langzame koolhydraten zijn volkoren brood, speltbrood, volkoren pasta, bruine rijst, zoete aardappelen quinoa, groenten, bonen, peulvruchten, zaden en noten.

Wees met koolhydraten altijd matig wat betreft de hoeveelheden. We krijgen eerder teveel koolhydraten binnen dan te weinig met ons Nederlandse voedingspatroon, welke vaak bestaat uit boterhammen bij het ontbijt en de lunch en aardappelen bij het avondeten. Het ontbijt of de lunch kunnen vervangen worden voor bijvoorbeeld een salade, yoghurt of kwark om zo het gebruik van koolhydraten te verminderen.

Door de beperking is suiker, de beperking van koolhydraten en de keuze voor langzame koolhydraten zullen overtollige kilo’s verloren worden, wat belangrijk is om de kans op diabetes type 2 te verlagen.

Gezonde vetten
Vetzuren spelen een belangrijke rol in onze stofwisseling en een goed cholesterol is van belang in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Transvetten moeten we echter vermijden, van transvetten is aangetoond dat deze de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Gezonde vetten vinden we in (vette) vissoorten zoals zalm, makreel en haring. Maar ook in noten en zaden en onbewerkte oliën zoals olijfolie en lijnzaadolie. Laat de industrieel bewerkte oliën in de supermarkt staan. Veel bewerkte oliën worden gehard of geraffineerd zodat er op hoge temperaturen mee gebakken kan worden of om ze langer houdbaar te maken. Geharde oliën zijn niet goed voor de gezondheid.

Leefstijl adviezen
Als je diabetes hebt of wilt voorkomen dan is het zaak om er een gezonde leefstijl op na te houden. Dit betekend dat je voldoende zal moeten bewegen, het liefst sporten. Het advies is om in ieder geval 5 maal per week 30 minuten te sporten. Het liefst een uithoudingssport zoals fietsen, hardlopen, snelwandelen of zwemmen. Maar een half uur stevig doorwandelen volstaat ook. Daarnaast zal je ook moeten zorgen voor voldoende nachtrust, 8 uur per nacht.