Aankooptips sportkleding

Voor elke sport is er wel weer andere sportkleding. Hardlopers hebben andere sportkleding als voetballers, en atletiekers hebben weer andere sportkleding aan als judoka’s. Voor elke sport is dus weer specifieke sportkleding nodig. In dit artikel hier onder worden dan vooral ook de algemene eigenschappen en belangrijke punten van sportkleding voor de algemene sporter beschreven. Er wordt niet ingegaan op de specifieke eigenschap per sport. Een sportspeciaalzaak kan je hier verder in helpen met het uitzoeken van de juiste sportkleding.Tegenwoordig moet sportkleding erg modieus zijn en niet meer alleen functioneel. Maar functionele sportkleding is wel erg belangrijk, omdat het sporten in verschillende omstandigheden gebeurt en je voor elke omstandigheid ook andere sportkleding nodig hebt. Denk maar aan koud weer of warm weer, binnen of buiten sporten, regen of sneeuw enzovoort. Over het algemeen is het erg belangrijk dat sportkleding lekker zit, je moet er geen last van je sportkleding hebben tijdens het sporten.

sportkleding aankoop tips

Sportkleding voor in de kou

Als in koude omstandigheden moet sporten is het beter om meerdere lagen sportkleding over elkaar aan te doen dan 1 dikke trui. Je kan dan het beste thermoskleding gebruiken als sportkleding. Deze sportkleding is erg dun maar zorgt voor veel warmte.

Aankooptips sportkleding

Sportshirts
Je hebt tegenwoordig sportshirts die van kunststof materialen gemaakt zijn, maar de eigenschappen hebben van katoenen shirts. Een belangrijk eigenschap van katoen is dat het erg goed zweet opneemt. Een voordeel van de shirts van kunststofmaterialen met katoen eigenschappen is dat minder last hebt een nat, plakkerig en zwaarder worden shirt. Dit komt doordat het zweet direct na de buitenlaag wordt gebracht en de laag op de huid droog blijft. Het vocht op de buitenlaag van het shirt kan dan makkelijker verdampen. Een gespecialiseerde sportwinkel kan je hier goed mee helpen en meer informatie geven over sportkleding.
Een groot nadeel van een nat shirt is dat een nat shirt snel koud wordt waardoor je lichaam weer kan afkoelen, wat bij heel erg warm weer natuurlijk niet zo slecht is. Maar bij wat kouder weer is dat minder prettig en ongunstig. Een ander nadeel is dat als het shirt erg nat is het overige zweet niet goed weg kan. Dat is weer nadelig voor de sportprestatie.

Trainingspakken en sportbroeken
Voor trainingspakken en sportbroeken als sportkleding is het belangrijk dat ze bestaan uit verschillende kunstvezels en katoen. Dit is erg goed voor de vochtopname en je koelt hierdoor ook minder snel af.

Sokken als sportkleding
Ook bij sokken is de zweet opname erg belangrijk. Sokken bestaan vaak uit een combinatie van katoen voor de zweet opname, lycra, nylon en polyester om de sok passend te maken. Zorg er altijd voor dat je goede sokken zonder beschadigingen aan hebt in verband met blaren en huid irritatie.

Maar over het algemeen moet sportkleding altijd lekker zitten!