Soja, een goede keuze als je wilt afvallen of niet?

Er is veel discussie rondom het voedingsmiddel dat soja heet. Is het gezond of niet? Hoe kan het dat we meer soja binnenkrijgen dan we doorhebben? Waar zit soja dan allemaal in? Soja is afkomstig van de sojaboon en bevat veel eiwitten en olie. Van de sojaboon kunnen vele soorten sojaproducten en sojaolie gemaakt worden. Sommige producten worden gefermenteerd (bewerkt), andere producten blijven ongefermenteerd (onbewerkt). Hoe gezond is soja en helpt het bij het afvallen?

  1. Goede voedingsstoffen
    Zoals veel voedingsmiddelen bevat ook soja een heleboel voedingsstoffen. Soja is rijk aan vitamine B1, B2, B6, B9 (foliumzuur), vitamine K, magnesium, koper, kalium, ijzer, calcium, fosfor, mangaan en selenium. Let op: ongefermenteerde soja bevat een hoog gehalte aan antistoffen. Antistoffen zorgen er juist voor dat goede voedingstoffen niet goed in je lichaam worden opgenomen. Gefermenteerde soja bevat deze antistoffen niet, doordat ze tijdens het fermentatieproces als het ware onschadelijk zijn gemaakt.
  2. Vetten
    Soja bevat veel omega-6-vetten; niet te verwarren met omega-3 vetten. Deze vetten zorgen voor allerlei gezondheidsprobleem. Het is daarom beter om sojaolie, dat een hoog omega-6 vetgehalte heeft, zo min mogelijk te gebruiken. Let ook op producten waar sojaolie in zit! Dat zijn er meer dan je denkt.
  3. Effect op je hormonen
    Een goede hormoonbalans is van groot belang voor een gezond lichaam. Zowel gefermenteerde als ongefermenteerde soja bevatten veel isoflavonen (dit zijn fyso-oestrogenen). Het verwerken van soja in je voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam gestimuleerd of juist gehinderd wordt om het hormoon oestrogeen aan te maken. Hierdoor wordt je natuurlijke hormoonbalans verstoord. Een verstoorde hormoonbalans wordt in verschillende studies gekoppeld aan borstkanker en een verstoorde menstruatiecyclus. Bovendien kunnen de isoflavonen in soja de schildklierhormonen verstoren en dat kan weer leiden tot vermoeidheid, slaperigheid en een traag werkende schildklier. Soja kun je dus beter met mate tot je nemen.
  4. Genetische manipulatie
    In Amerika wordt een groot deel van de sojabonen genetisch gemanipuleerd. Hierdoor kan er op grote schaal sneller, makkelijker en goedkoper soja geproduceerd worden. Daarnaast blijkt dat bij het verbouwen van soja vaak bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die schadelijk zijn voor ons lichaam. Het is onduidelijk hoeveel van de sojaproducten die wij in de Nederlandse supermarkten kunnen vinden genetisch gemanipuleerd is.

Kortom: soja is niet bij voorbaat gezond. Het is beter om, wanneer je wilt afvallen, geen ongefermenteerde sojaproducten (zoals sojamelk, tofu, sojaolie) tot je te nemen. Het is redelijk koolhydraatarm, maar de antistoffen zorgen er juist voor dat je gezonde voedingsstoffen niet meer tot je kunt nemen en ook verstoort het de hormoonspiegel. Beter is om – met mate! – gefermenteerde soja te consumeren. Voor vegetariërs is het absoluut een van de betere vleesvervangers en eens in de zoveel tijd gefermenteerde soja (zoals tempé, miso, natto en echte sojasaus) zal geen gezondheidsproblemen opleveren. Blijf kritisch en laat soja in geen geval een vast of groot onderdeel van je voedingspatroon worden!

Wil jij gewicht verliezen? Klik dan hier.