Voedingsadvies en behandelingen

Vind jij het lastig om je aan diëten als Montignac, Weight Watchers, Sonja Bakker te houden en blijft gewichtsverlies daardoor uit? Samen kom je verder dan alleen. Dus heb je iemand die jou kan motiveren om af te vallen en je aan het dieet te houden, dan kan dat al flink schelen. Naast vrienden, kunnen dit ook specialisten zijn. Zo kun je gewichtsconsulent voor voedingsadvies bezoeken of een obesitasbehandeling ondergaan. Dat kost geld, maar je kunt je hier vaak voor verzekeren vanuit de zorgverzekering.

Voedings- of dieetadvies

Diëtisten zijn er voor advies over voeding bij verschillende aandoeningen. Overgewicht is er daar een van. Een diëtist kijkt naar de leeftijd, het gewicht en voeding- en bewegingsgewoonten van een patiënt, om advies te kunnen geven over veranderingen die voor verbetering zorgen. Vanuit de basisverzekering wordt er drie uur aan voedingsadvies vergoed. In principe kan iedereen hier gebruik van maken. Bij sommige verzekeraars is een verwijsbrief van de huisarts verplicht. Is drie uur niet genoeg en weet je dit vooraf? Dan kun je je aanvullend verzekeren voor deze adviezen. De benamingen hiervoor variëren van voedingsvoorlichting, gewichtsconsulenten, dieetadvisering, diëtetiek en voedings- en dieetadvies.

BMI tussen 25 en 29,9

Voor het krijgen van voedingsadvies van een specialist moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je, naast het hebben van enig overgewicht, wel gezond zijn. Het BMI moet tussen 25 en 29,9 liggen. Met zo’n BMI is er namelijk al sprake van overgewicht. Ga je voor voedingsadvies, dan kun je advisering en begeleiding krijgen bij het controle houden over of krijgen op je gewicht.

Zelf BMI berekenen

Zelf BMI berekenen? Dat kan op Berekenen.nl.

Ondergaan obesitasbehandeling

Met een BMI hoger dan 29,9 lijdt iemand aan obesitas. Obesitaspatiënten lukt het vaak niet om zelf af te vallen. Hiervoor zijn er bijvoorbeeld obesitasbehandelingen, waarbij veranderingen in de levensstijl worden aangebracht. Hieraan gaat een medisch onderzoek vooraf, zodat duidelijk wordt wat de oorzaak van de obesitas is. Zo wordt er met bloedonderzoek gekeken naar de (bij)nieren en de schildklier, het suikergehalte en de vetstofwisseling. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt. Bij de uitvoering hiervan moet soms een beroep worden gedaan op verschillende soorten behandelaars, zoals een fysiotherapeut, een (medisch) psycholoog en een diëtist.

Maagbypass-operatie

De maagbypass-operatie is een maagverkleiningen, deze medische ingreep valt onder medisch specialistische zorg en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Om een maagverkleining te mogen ondergaan, moet er wel aan bepaalde criteria worden voldaan. Zo moet er sprake zijn van extreme, ook wel morbide, obesitas (BMI boven de 39,9). Het moet duidelijk zijn dat andere manieren van afvallen niet hebben gewerkt en de obesitaspatiënt moet geen problemen hebben aan de nieren, darmen, maag en lever.

De aanvullende verzekering: nodig of niet?

De zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed, is bij elke verzekeraar hetzelfde. Per verzekering zit er wel een verschil in de zorgverleners die je kunt bezoeken. Elke zorgverzekeraar contracteert namelijk verschillende zorgverleners. Als je een naturaverzekering hebt, wordt er bij een zorgverlener zonder contract met je zorgverzekeraar een lager percentage van de zorg vergoed. De zorg die aanvullend wordt vergoed, hangt af van de aanvullende zorgverzekering die je hebt uitgekozen. De kosten worden meestal tot een bepaald bedrag en voor een bepaald percentage per jaar vergoed. Het is daarom handig om een berekening te maken van de kosten die je kwijt zult zijn aan de aanvullende verzekering, hoeveel er wordt vergoed, hoeveel zorg je denkt nodig te hebben en wat die zorg je zou kosten zonder verzekering. Misschien heb je maar een paar behandelingen nodig en kosten die samen minder dan de jaarkosten van de extra aanvullende verzekering.

Zorgverzekering kiezen

Er zijn veel zorgverzekeraars en nog veel meer zorgverzekeringen. Online kun je een overzicht vinden van de goedkoopste zorgverzekeringen. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je niet meer betaalt dan nodig is. Zo kun je het geld dat je overhoudt besteden aan gezonde voeding en sporten die je wilt doen. Op die manier ben je nog bewuster bezig met het verliezen van gewicht.