Hulp bij afvallen vanaf 2019 in basisverzekering

Maar liefst 49% van de Nederlanders is te zwaar. De meeste mensen met overgewicht vinden het moeilijk om zelf – zonder hulp –  wat gewicht te verliezen. Natuurlijk weten we allemaal dat het belangrijk is om gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar dit ook daadwerkelijk volhouden: dat is een grote uitdaging. Behoor jij ook tot deze groep mensen? Dan is er goed nieuws, want vanaf hulp bij afvallen wordt vanaf 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering.

Voeding, beweging en de juiste mindset

Professionele begeleiding is een goede ‘stok achter de deur’ bij het afvallen. Maar als je zo een cursus uit eigen zak moet betalen, is de drempel om dit te doen vaak hoog. Gelukkig heeft de overheid besloten dat professionele begeleiding bij afvallen vanaf 2019 moet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

De voorwaarde is wel dat het om zogeheten ‘gecombineerde leefstijlinterventie‘ (GLI). Het GLI-programma is gericht op het tegengaan van overgewicht en bestaat uit drie belangrijke pijlers:

  • Begeleiding bij minder en gezonder eten
  • Begeleiding bij meer bewegen
  • Psychologische ondersteuning om gedragsverandering teweeg te brengen.

Daarnaast krijg je tips over hoe je om kunt gaan met externe factoren zoals stress en slaapgebrek. Er bestaan verschillende GLI-programma’s, waarbij je begeleid wordt in groepsverband of juist individueel.

Is gecombineerde leefstijlinterventie ook geschikt voor jou?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor de vergoeding voor gecombineerde leefstijlinterventie. Een voorwaarde voor deelname aan het programma is dat je echt gemotiveerd bent om af te vallen, maar ook dat er sprake is van een matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico. Wil jij weten of je in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met je huisarts en overleg de mogelijkheden.

Advies van diëtist ook vergoed

Wist je dat dieetadvies ook vergoed wordt uit de basisverzekering? Je hebt recht op 3 behandeluren per kalenderjaar. Als dit niet voldoende is, kun je overwegen om een aanvullende verzekering voor dieetadvies af te sluiten.

Wil je weten welk zorg er nog meer vergoed wordt vanuit de basisverzekering in 2019? Bekijk dan het overzicht bij Independer.