Dit is hoe gezond elektrisch fietsen écht is

Elektrisch fietsen is populairder dan ooit. Het gemak en comfort dat zo’n elektrisch model brengt is enorm. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor dit gemak. Leeftijd en lifestyle maken hierin niets meer uit. Van senioren die vertrouwen op de e-bike voor mobiliteit, tot aan forenzen die de e-bike inzetten in het woon-werkverkeer. Iedereen is fan! Dat de e-bike voor ongekend comfort zorgt is algemeen bekend, maar ook een punt van discussie, want hoe gezond is zo’n e-bike eigenlijk als je fietst met het comfort van trapondersteuning? Het antwoord is dat fietsen op een e-bike hartstikke gezond is. In dit blog lees je waarom.

De kenmerken van een e-bike

Het is algemeen bekend dat fietsen goed is voor je gezondheid. Op de fiets ben je in beweging en ben je lekker buiten. Dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. De discussie rondom de e-bike in relatie tot je gezondheid heeft alles te maken met de kenmerken van elektrische fietsen. Dit comfort komt voort uit de accu en de motor die je tijdens het trappen voorzien van trapondersteuning. Dit voelt als een subtiel duwtje in de rug, waardoor je lange afstanden fluitend kunt afleggen. Zelfs tegenwind is geen spelbreker meer als je op pad bent met een e-fiets.

E-bike bezitters gebruiken vaker de fiets

De trapondersteuning is dus eigenlijk de boosdoener. Als je fietsen op een e-bike vergelijkt met fietsen op een gewone fiets, zou je denken dat een gewone fiets meer bijdraagt aan je gezondheid. Op een elektrisch model hoef je zelf het zware werk immers niet te doen. Toch is elektrisch fietsen ook écht gezond. Juist door de trapondersteuning is de drempel om de fiets te gebruiken in plaats van de auto of het OV lager. Wat we zien is dat e-bike bezitters dus vaker fietsen. Bijvoorbeeld ook naar werk, school, de sportschool of de supermarkt. 

Lekker buiten en in beweging 

Als je dit alles bij elkaar optelt lijkt het al stukken geloofwaardiger dat elektrisch fietsen een positief effect heeft op je weerstand. E-bike bezitters fietsen vaker, dus leggen gemiddeld meer kilometers af. Ze zijn vaker in beweging en in de buitenlucht, en dat heeft zo zijn effect op de algehele gezondheid, maar ook bijvoorbeeld de conditie. Dus vraag jij je af of een e-bike gezond is? Het antwoord is ja!